A legjobb kávé az, ami Önnek is ízlik, de ahhoz, hogy az ízlésének megfeleljen jól kell elkészítenie! Mivel az elkészítési módok eltérőek, figyelembe kell venni a szemek őrlési fokát.

Igen, a szemes kávé granulátuma határozottan befolyásolja a kávé ízét, és különbséget tehet egy rossz és a tökéletes nap között.

Melyek az elkészítési módhoz illő tökéletes kávégranulátumok?

 

Finom szemcsés (és extra finom)

A kávénak nagy hagyománya van Törökország történetében, az ibrik nélkülözhetetlen edény a török ​​kávéfőzési kultúrában, amihez finomszemcsés kávé szükséges.
Tökéletes kávét kapunk infúzióval (a víz nem forr fel), a főzési idő 20 és 30 másodperc között van (ízlés szerint).
A ma is népszerű hagyomány fontos szerepet tulajdonít a kávézaccnak a jóslások esetében, de romániai lakosság is átvette ezt a szokást.
Manapság a kávézaccot sikeresen használják talajtrágyaként és a kártevők (különösen a csigák és meztelen csigák) irtására.

Az eszpresszó kávé manapság nagyon népszerű, és a reggelek nélkülözhetetlen társa. A modern ember szívesen viszi magával a kávéját az irodába, ez az igény pedig létrehozta a varázsital elkészítésének új módját: az eszpresszógépet.

Otthon vagy a kávézóban, a finom eszpresszó úgy készül, hogy kb. 15 bar nyomással forró vizet engedünk át a kávé tartalmazó presszószitán, így a víz és a finom őrlésű kávé közötti érintkezés (extrakció) ideje nagyon rövid. A tökéletes eszpresszónak 25 másodpercen belül el kell készülnie!

Közepes szemcseméretű

A kávé közepes szemcsére való őrlésével új ízeket nyernek, amelyeket sok fogyasztó kedvel. Ebben az esetben a kávé akkor tárja fel legjobban titkait, ha eszpresszógéppel vagy a népszerű Moka Pot edény segítségével készíti el – a jól ismert kávéfőző, amely gőznyomással forró vizet kényszerít a kávéval töltött szűrőbe.
A szakértők azt javasolják, hogy a tökéletes íz érdekében a kávét közvetlenül a főzés előtt őröljék meg. Ha eddig még nem próbálta a Tchibo Aroma Protect rendszerrel érkező Tchibo Barista Espresso-t, akkor itt az ideje! Az Aroma Protect rendszer lehetővé teszi a kávécsomagolás egyszerű visszazárását, a speciális fedélnek köszönhetően pedig a szemes kávé könnyebb adagolását és a kávé aromájának hosszú távú megőrzését.

Az eszpresszó kávéhoz hasonlóan az extrakciós idő rövid, de más jele van annak, hogy az ital készen van. A kávé színének barnáról narancssárgára vált, ekkor már leveheti a Moka Pot-ot a tűzhelyről.

Az extrakció megállításához merítse a kávéfőző alját egy tál hideg vízbe, vagy hűtse le folyó víz alatt! Nem elég egyszerűen csak levenni a kályháról!

Nagy szemcseméret

Ha Ön gyakran fogyaszt filteres kávét, akkor már tudja, hogyan kell őrölni a kávét. A nagy szemcsék lehetővé teszik, hogy a kávé hosszabb ideig érintkezzen forró vízzel, a klasszikus kávéfőzők pedig a legjobbat hozzák ki a házi készítésű kávékból.
Általánosságban elmondható, hogy a “filterrel” főzött kávé extrakciós ideje 4 perc.
Azoknak, akik saját kávédarálóval rendelkeznek, valószínűleg sok idejükbe telt, amíg elérték az ideális szemcseméretet. Az eredmény azonban mindig összhangban van a befektetett erőfeszítéssel.

A tökéletes íz érdekében a durvára őrölt kávé Frenc Press esetében is elkészíthető. Ebben az esetben öntsön forró vizet a kávéhoz, és hagyja állni néhány percig, szűrést pedig fémszitával végezzük.